naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Fasza lemezek 1984-ből, 1. rész

2009.02.17. 11:56 | TomAce | 1 komment

Címkék: iron maiden powerslave fasza lemezek

Mivel fenti évszám pontosan 25 évvel ezelőtt volt, ráadásul jobbnál jobb, kultikus lemezek láttak napvilágot anno, gondoltam összedobok egy poszt-sorozatot ezekről.

Első áldozat legyen mondjuk az Iron Maiden Powerslave című korongja.

 

 

 

 

 

Az egyiptomi dizájn-nal megtámogatott kiadvány az ötödik sorlemeze a csapatnak. Érdekessége még, hogy az első olyan album, amin ugyanaz a felállás szerepel, mint elődjén. Nuygodtan kijelenthető, hogy ekkor ért a csúcsra a Maiden, az album csak az Egyesül Államokban több, mint egymillió példányban fogyott el. Ez persze köszönhető volt egyrészt az üresjárat nélküli Powerslave-nek, másrészt a promóciós turnénak, ami közel egy éven át tartott. Ennek során jutottak el először Magyarországra is, mai napig legendás a régi BS parkolójában adott koncertjük.

A lemezt nyitó Aces high és 2 minutes to midnight blokk alapművek, nemcsak a Maiden, hanem a HM-történelem mércéjével is, de nekem különösen nagy kedvencem a Flash of the blade keleties dallamokkal operáló témája is. Kiemelendő még a címadó nóta, valamint a 13 perces zárótétel, a The rhime of the ancient mariner. Utóbbi egy Coleridge-mű adaptációja, megspékelve az eredetiből vett idézetekkel. Napjainkig is ez a dal egyébként a banda történetének leghosszabb száma.

Megkerülhetetlen lemez a Powerslave, még mai füllel is megállja a helyét! It'll never surrender!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zsemoll.blog.hu/api/trackback/id/tr81948357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ville 2009.02.17. 18:22:40

TELL ME WHY I HAD TO BE A POWERSLAVE? ? ? :-)

Hat igen, TomAce, nagyon jol osszefoglaltad ezt a lemezt. Az utobbi turnen alig akartam hinni a fulemnek, amikor olyan dalokat hallhattam eloben, mint az Aces High es a zsenialis Rime of the Ancient Mariner! A hideg razott ki es libaboros lettem ezektol a daloktol! Talan ez a ket kedvenc Maiden notam, bar nehez ilyen kijelentest tennem.

Amugy itt hallhato egy flamenco verzio az album instrumentalis tetelerol, Big 'Orra (Losfer Words), annak akit erdekel. Szerintem jo pofa!

www.youtube.com/watch?v=Y-jO_kYUIv0

süti beállítások módosítása