naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Paradise Lost

2008.06.24. 13:35 | TomAce | 6 komment

Címkék: paradise lost

Holnap, azaz június huszonötödikén, a budapesti Zöld Pardon kultúrintézményben lép fel Anglia (és talán a világ) egyik vezető goth-metal csapata, a Paradise Lost.

 

 

Még a kilencvenes évek elején debütáltak Lost Paradise című lemezükkel, ami még hamisítatlan death-metal volt, némi doom feelinggel, ezt követte az azóta kultikussá vált, beszédes című Gothic korong, 1991-ben. Sokak szerint a Gothic a gótikus metál alapvetése, innen eredeztetik magát a stílust is. Kétségtelen, hogy a címadó dal hörgős verzéjével és női énekkel előadott refrénjével iskolapéldája annak, hogyan is kell ezt a zenét játszani.

 

 

Az ezt követő Shades of God lemez újabb lépcsőfok, finomul a hörgés, itt-ott felbukkan a zenében jó adag Black Sabbath hatás és elkészül az első sláger is, az As I die.

 

A nagy áttörést az 1993-as Icon és az  1995-ös Draconian Times lemezek jelentették, utóbbit sokan a banda legjobb korongjának tartanak, hirdetésekben azóta is úgy reklámozzák az újabb albumokat, mint a Draconian Times folytatása. Tény, hogy ez a két mű, pillanatnyi üresjárat nélkül, folyamatosan adagolja a mesteri módon megkomponált dalkölteményeket. Zene és szöveg olyan mértékű kohéziója valósult meg, amihez fogható ritkán lát napvilágot - a szépség és a szörnyeteg egymásra találása időtálló himnuszokat szült.

 

 

 

 

Nyilvánvaló volt, hogy a Draconian Times sikere megismételhetetlen, de még egyértelműbbé vált, hogy az az út is végéhez ért, amin odáig eljutottak. Dönteniük kellett, hogy a már bejárt nyomvonalon indulnak tovább vagy egy merész kanyarral új ösvényre lépnek. A kérdésre a One second lemez adta meg a választ, ami méltó utódja lett elődjének, teljesen más és mégis hamisítatlan Paradise Lost. Kitisztul az ének, itt tűnnek fel először a samplerek, és a hangszerelés is a sterilitás felé mutat. Erre a lemezre született a Say just words című himnusz, amit nem lehet elégszer meghallgatni.

 

Óriási vitákat váltott ki megjelentekor az 1999-es Host, érthető módon. Nem mintha rossz lemez lenne, sőt. De a hangzásvilága annyira idegen volt a Paradise Losttól, hogy hiába sorakoztak rajta jobbnál jobb dalok (In all honesty, So much is lost vagy a Made the same), egyszerűen értetlenség fogadta. Sok rajongó pártolt el ekkor a bandától, és bizony sokszor Nick Holmesék is úgy tűntek, mintha elvesztették volna a fonalat. Ékes bizonyíték volt erre a 2001-es Believe in nothing, ami gyakorlatilag csendben tűnt el a süllyesztőben, pedig nagyon nagy szükség volt rá, mert enélkül a lemez nélkül nem tudák volna megírni a következő, ismét nagyon jól sikerült Symbol of life lemezt, ami ismét méltó volt a banda hagyományaihoz.

 

 

Ez volt az a korong, ahol először mondhattuk, hogy kialakult az a Paradise Lost hangzás, amit évek óta kerestek. Ez egyszersimnt útmutató volt a soron következő lemezek elkészítéséhez, és a recept bevált. Az azóta elkészített Paradise Lost és a legutóbbi In requiem korongok szintén  ékes bizonyítékai ennek.

 Végezetül pedig, hadd osszak meg egy emléket, öt évvel ezelőttről. 2003 augusztusában az E-klubban volt szerencsém személyesen is találkozni a srácokkal -  ott készült ez a fotó.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zsemoll.blog.hu/api/trackback/id/tr46536857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ville · http://www.derailedmusic.com 2008.06.24. 18:09:19

Tenyleg, milyen oriasi banda volt a Lost a kilcvenes evek kozepen/vegen! Emlekszem a Headbanger’s Ball-ban is annyiszor jatszottak a klipjeiket, mintha kotelezo lenne. Soha nem tartoztak a kedvenceim koze, de az biztos, hogy azert letettek jo par dolgot az asztalra. Ketszer is lattam oket eloben, de mindig mint elozenekar, vagy vendeg. Eloszor talan ’96-ban lattam oket a Helloween es Bon Jovi elott (ilyen furcsa koncert parositassal se talalkoztam azota se). Jok voltak, de nyilvan nem az o kozonseguk volt. Legutobb pedig a House of Blues-ban lattam oket tavaly a Nightwish elozenekarakent. A stilus most mar legalabb stimmelt, de itt kiderult, hogy az amerikaiak mennyire nem ismerik oket. A Nightwish-t se nyomjak a radioban errefele, de eleg lelkes es megbizhato rajongotaboruk van. A Lost-ot pedig csendes erdeklodessel fogadta a tomeg. En persze tomboltam, foleg a Say Just Words-nel! Jol nyomtak a musort, de mintha erezni lehetett volna a bandaban, hogy tobbre ill. jobbra vartak/vagytak reakciot illetoen. Hiaba, nehez itt az ujvilagban befutni, plane ha valaki nem innen valo…

a beela · http://napirokk.blog.hu/ 2008.06.24. 21:53:57

megy valaki holnap? én sajna csak hátul tudok dekkolni mert a lábam még szarakszik,igy nemtudok sokáig állni:(de ha valaki megy szoljatok ha nem vagyok tul szarul lebicegek:)

a beela · http://napirokk.blog.hu/ 2008.06.24. 22:16:27

törölve !holnap elődöntő az eb-n:)szoval itthon bicegek:)

TomAce 2008.06.24. 22:16:58

Bélám, mi ott leszünk!

Gyugyo 2008.06.25. 10:12:46

Én tuti nem, meg lehet kövezni, de sosem szerettem az ilyen jellegű zenéket, bár amikor JOVI előtt játszottak akkor megfogott h szint egy büdös szót nem szóltak a közönséghez, full feketében, még a dobverő is fekete volt, letolták a bulit, aztán lesétáltak a szinpadró. Nem kicsit hökkientem meg, de úgy voltam vele, h vérprofi buli volt és megtehetik sé igen, élveztem a koncertjüket, bár égett bennem Jovi és alig vártam, de a PL kimondottan kellemesen meglepett. Ennek ellenére nem fogok menni, bár 200 Ft nem pénz érte és meg is nézném, de a tömeg ami lesz, azt inkább kihagynám.
süti beállítások módosítása