naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Axl's revenge avagy Chinese democracy kritika

2008.11.24. 21:42 | TomAce | 18 komment

Címkék: guns n roses

17 év után, a Dr. Pepper legnagyobb bánatára (jópár millió palackot kell most ingyen szétosztaniuk), ellenben a rockzenét szerető társadalom nagy örömére, megjelent a Guns n' Roses legújabb lemeze. Ahogy itt a blogon is szóba került pár hete, a neten keringő, különböző demo felvételekből összetákolt "lemez" alapján nem számíthattunk erős anyagra. Hála istennek, a végső verzió sokkal jobb lett.

Nem szeretném dalonként elemezni az albumot, csak pár dolgot emelnék ki. Az első fejbólintós rész a Shackler's revenge szólójánál jött be, de a dal önmagában is erős. A Better  már most klasszikus nálam, óriási refrént írt hozzá Axl. A nagy kedvencem, így az első néhány hallgatás után az If the world, a samplerekkel kombinált flamenco gitáros téma nagyon meglepett, de mindez szintiszőnyeggel megtámogatva még ütősebb, nagyon hatásos a dal.

Azért arra kíváncsi lettem volna, hogy ha együtt marad a csapat, Slash-sel, Duff-fal, akkor milyen muzsikát írtak volna 2008-ban? Ezt sosem fogjuk megtudni, de az biztos, hogy akkor is dőreség lenne az Appettite vagy a Use feelinget várni ettől a lemeztől. Ahogy anno egy fiatal srácokból álló csapat egy vibráló, lázadó zenét csinált '87-ben, majd '91-ben ezt továbbvitték egy olyan szintre, ahonnan, abba az irányba, már nem nagyon volt hova fejlődni, úgy 2008-ban is reális, hogy egy negyvenes évei közepén járó embertől, sokkal letisztultabb, higgadtabb, elgondolkodtatóbb zenét halljunk.

Azt hiszem, ha elvárásaink a klasszikus csapatból indulnak ki (most tekintsünk el Steven és Izzy lecserélésétől), akkor ez nem jó lemez - dehát normális dolog-e a múlt megismétlését várni?  Ha egyfajta folytonosságból indulunk ki, és a jelen csapatot elfogadjuk az ős-Guns jogutódjának, akkor nálam egy 8-as a lemez. Viszont, ha ezt Axl szólólemezeként nézem -és nekem már a demó hallgatásakor is ez volt az érzésem-, akkor ez egy óriási 10-es.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zsemoll.blog.hu/api/trackback/id/tr53786788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ville · http://www.derailedmusic.com 2008.11.24. 22:58:51

Hat igen. Nehez elemezni a lemezt sok szempontbol is. Mi a kiinulo pont? Az AFD es UYI lemezek utoda? Minden idok legdragabb albuma? 17 ev, $13 millio termeke? A varakozasok es media hiszteria soha nem latott mertekeket oltottek ezzel az albummal.

Mar jo parszor hallgattam a CD-t. En se fogom dalonkent elemezni a lemezt, hanem az altalanos eszreveteleimet mondanam el. Roviden: a lemez jo, de nem "zsenialis" vagy "mestermu." Es senki se varjon AFD2-t vagy UYI 3-t. Osszesegeben vannak rajta nagyon jo dalok (az elso harom meg a This I Love NAGYON bejonnek). De ugyanakkor, vannak rajta olyan dalok, ahol maga a dalszerzes nem tul eros. A refrenek, melodiak nem eleg fogosak szerintem. Mintha Axl a kozepes dalszerzest a hangszerelessel probalta volna leplezni. Es minel jobban telezsufokni egy-egy notat.


Axl tovabblepett, ujitott, valtott, es megint mast csinalt. Tetszik, hogy nagyon valtozatos a lemez. Van itt eros, progos rock nota, erzelgos ballada, ipari hatasok, hip-hop es vilag zenei (world music) hatasok, stb. De ugyanakkor a lemez ossz energia szintje nekem egy kicsit tul langyos. Tul sok a zongoras, ballada, tobb porgosebb rock notat hallgattam volna inkabb, mert szerintem azok kepviselik inakbb a lemez eros(ebb) oldalat.

Viszont minel tobbszor hallgatom a CD-t annal inkabb bejon. Mint emlitettem, sok notanal ugy vagyok, hogy nem tul erosek, de annyi minden tortenik egy-egy dalban (atlagban 4 -5 gitarost sorolnak fel egy notahoz, + 2 billentyust, stb), es ezeket szep lassan lehet csak meghallani.

A gitar szolokat (amibol BOVEN van) ket kategoriaba lehet sorolni. Vagy Slash-hez hasonlo, izes, blues-os gitarszolokat halhatunk, vagy eszement, technikas villamgyors, agyoneffektezett ujjgyakorlatokat. Buckethead egy ALLAT! Akar csak Ron Thal, Robin Finck es a tobbiek.

Hat en is kb. 8-at adnek ra 10-bol. Nem a vilag legjobb CD-je, de azert jo ujbol Axl hangjat hallani. Hianyzott az eneklese az eletembol. Remelem nem kell 2025-ig varni egy ujabb GNR albumra! :-)

Ville · http://www.derailedmusic.com 2008.11.26. 17:59:03

Ezek utan arra leszek kivancsi, hogy a lemez sikeres lesz vagy bukta. Gondoljunk bele, allitolag a Chinese Democracy $13 millioba(!!!) kerult. A GNR markanev biztositja, hogy legalabb 2 millio peldanyt eladnak belole csak Amerikaban. Gondolom a megjelenes heteben kb 1 millio fog elfogyni a nagy erdeklodes miatt, es karacsony elott is egy csomo peldany lerepul a boltok polcairol.

De hosszutavon mi lesz? A radion ha ketszer hallottam a cimado notat, aznap amikor hivatalosan megjelent, utana siri csend (pedig most mar a masodik kislemezt, a Better-t is kiadtak). Video meg egy dalhoz se keszult. A UYI-hoz hany video is volt? Fejbol legalabb 11 jut az eszembe.

Eddig rengeteg embertol hallottam, hogy milyen gaz a CD. A legjobb reklam meg mindig a haverok velemenye. Valahogy nem hiszem, hogy 2009 feb ill. mar kornyeken tobb szazezer peldanyba fogyna a lemez.

A masik fura dolog: altalaban egy banda turnezik ha megjelenik egy uj albuma. a GNR korul semmi hir sincsen koncerteket tekintve. Pedig ott biztos lenne penz.

Remelem, hogy bejon az album, de allitolag Angliaban a The Killers uj CD-je lesz a #1 a heten, a GNR pedig 'csak' a masodik. Ez nem egy biztato jel....

TomAce 2008.11.26. 23:05:16

Nem tudom, mennyire mérvadóak ma már az eladái számok. Például érdemes megnézni az iTunes nemzetközi rocklistáit:
www.apple.com/euro/itunes/charts/top10rockalbums.html
Mindenesetre meglátjuk, mi lesz. Szerintem -ha a UYI-hoz hasonló hisztéria nem is várható- egy masszív, aranylemezek formájában jelentkező eladási mutató simán elvárható a Chinese Democracytől.

sheriff73 2008.11.29. 22:05:41

Bár minden előkészületet megtettem, hogy lefikázzam a lemezt és Axl-t is meglehetősen rühellem mostanában, mégis az kell, hogy mondjam, hogy: nem rossz, nem rossz....
Bár azzal teljesen egyetértek Ville-el, hogy nem szabad hasonlítgatni a többihez és azzal is, hogy a dalszerezés gyengeségeit próbálta leplezni a hangszereléssel, azért legalább nem próbált az a Guns lenni, ami amúgy sem lehetne egy Slash nevű fiatalember nélkül. A többi Guns lemez természetesen fényévekre van ettől....és számomra a 10 pont is. Ha elvonatkoztatok a hisztis "szmöre" főszereplő iránt táplált ellenszenvemtől, ez sok hallgatás után is csak max egy 8-as nálam. Viszont az meg nem rossz, nem rossz...:)

sheriff73 2008.11.29. 22:12:13

Még valami: a hangszerelést nézve helyenként Geoff Tate szólója jut eszembe....és egy két dalnál is. Természetesen az volt előbb.....:)
....valamint lényeges különbség, hogy ott nem volt szempont az eladási mutató és ez a dalok mélységében is megmutatkozik....és merészebb is.....és zseniális....meg egyébként is.....és hogy jön ez ide?!?

a beela · http://napirokk.blog.hu/ 2008.11.30. 09:42:04

van egy pici összefüggés,egy másik zenekarral.A skid row.igaz ott forditott a felállás,és a zenekar maradt eredeti.És mégis dejavu,nem az igazi nem a megszokott,és hát valami hiányzik belőle ami maga a guns,.ott vagyok pontszámilag mint sheriff,bár elfogult vagyok az arcal szemben,bármit csinál,vagy csinált,lesem mert a torka az zseniális,igaz most többet vinnyog meg picit megkopott,de axl egy valamit elfelejtett,hogy sajna egyedül nem megy ez sem.nem vagyok zene szakértő,de 13 év kurva sok idő és őszintén valami másra számitottam,lehet hogy én fiatalodtam meg.
Eladásban lekaszálja a világot,még igy is és ha szemezgettetek az eladásokból akkor láthattátok hogy a régebbi albumok is fogynak dögivel.
no egy kerek 8-sde feljebb kuszhat ha sokat hallgatom,.
azért hátha eljutnak ide ismét és nem késnek 4 órát a bulival,én ott lennék.

sheriff73 2008.11.30. 19:46:46

Ez érdekes felvetés Bélám a Skid Row-val és ha jól belegondolsz, akkor Seb sem tudott azóta letenni egy igazán f***a hanghordozót az asztalra...

sheriff73 2008.11.30. 19:49:40

...még valami: biztosan én vagyok már öreg, de a fasza szólókon kívül azért vannak itt olyanok is, mintha valami játékterembe a flipper mellett vették volna fel. Jó, én tudom, hogy technikailag ott van, de nálam ezeknek az "értéke" egyenlő a nullával.

TomAce 2008.12.01. 06:39:54

Viszont Sebastian Bach azóta legalább szerepelt a Gilmore girls-ben :o)

a beela · http://napirokk.blog.hu/ 2008.12.01. 08:42:58

sheriffnél a pont:),leirta amit akartam,a Gilmour lányokat meg nem bántani.:) anya-lánya cuki falatok.

TomAce 2008.12.01. 12:43:36

Bántani Roryt és Loraleit? Soha :o) Megvan mind a hét évad...:o)

sheriff73 2008.12.01. 17:58:00

A Gilmours az egyik legjobb sorozat. Persze csak Dexter és a Maffiózók után....:)

a beela · http://napirokk.blog.hu/ 2008.12.01. 19:01:53

na a sorozat függők :))))),ja a guns már 8.5,de ez a max:(

sheriff73 2008.12.01. 19:32:48

Nálam sajnos már 7.5...:(

A Better viszont nagyon király.

TomAce 2008.12.01. 19:44:35

Nálam most a Catcher in the rye meg a There was a time is felzárkózott a kedvencek közé

Ville · http://www.derailedmusic.com 2008.12.01. 23:53:07

En most 4 napig nem hallgattam a lemezt, mivel kolcson adtam egy kollegamnak, de alatta eleg sokat dudoltam nehany uj GNR notat.

Viszont ugy nez ki, hogy Axl belebukik ebbe a lemezbe. Az USA-ban az elso heten mindossze 300,000 peldany kelt el, plusz meg 25,000 letoltes az iTunes-rol. Ez edes keves ahhoz kepes, hogy $13 milliot oltek az albumba. Jovo heten meg mar csak fele ennyit fognak eladni.

kenubita 2013.03.29. 18:42:37

SZERINTEM IS JÓ LEMEZ. AZ BIZTOS, HOGY EZ NEM GUNS N' ROSES. DE MITŐL IS LENNE? NINCS SE STRADLIN SE SLASH. A ZENEKAR IZZY KILÉPÉSÉVEL ÉRT VÉGET, LEGALÁBBIS A TOVÁBBI LEHETSÉGES STÚDIÓALBUMOK TEKINTETÉBEN. EZ EGY AXL ROSE SZÓLÓALBUM, AMIN JÓ DALOK VANNAK. ÉN A HANGSZERELÉST NEM ÉRTEM. MIÉRT KELLETT EZ A FAPADOS HANGSZERELÉS? REJTÉLY.
süti beállítások módosítása