naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Amerika

2013.05.11. 08:51 | TomAce | Szólj hozzá!

Eros minapi Budapest-Bukarest bakijának kapcsán bontakozott ki egy vita, mely később egyértelműen az "ostobák az amerikaiak" irányba kanyarodott el. Mindenekelőtt szeretném elmondani, hogy szerintem Ramazotti óriásit hibázott és nemzeti hovatartozástól függetlenül, egy előadóművész igenis vegye a fáradságot, hogy utánajár, hol is lép fel aznap este. Tudom ajánlani a setlist fejlécét, remekül elfér rajta a helyszín neve is.

Visszakanyarodva az amcsi témához, nem egyszer tapasztaltam, akár személyes beszélgetések akár közösségi oldalak és fórumok olvasása közben, hogy hajlamosak vagyunk lehülyézni az amerikaiakat. Az egyik legjellemzőbb érvünk, hogy nem ismerik az európai történelmet és földrajzot. Őszintén szólva, kiváncsi lennék, hányan vannak képben az Egyesült Államok államainak nevével és fővárosaival kapcsolatban, esetleg álmukból felverve is azonnal hadarják, mi köze a Függetlenségi háborúnak Párizshoz vagy hogy mikor és miért állt hadban az USA és Spanyolország? Tudom, hogy ezt nem kell nekünk tudnunk, de akkor ne várjuk el, hogy az óceán túlpartján valaki képben legyen a mi történelmünkkel kapcsolatban és azon is kár felhúzni magunkat, hogy az utcán megszólított egyszeri júzernek fogalma sincs, Budapestet eszik-e vagy isszák.

Én évek óta dolgozom együtt amerikaiakkal és egyáltalán nem mondhatnám, hogy ostobák lennének. Szakemberként remekül megállják a helyüket és a mindennapi életet tekintve is praktikusan gondolkoznak. Könnyen lehet, hogy a szakterületükön túl eső lexikális tudásuk nem verdesi éppen az egeket, de ha körbenézünk magunk körül, hányunkról mondható el ennek az ellenkezője?

És még lehetne tovább is folytatni, de minden egyéb tényező már olyan összehasonlítás lenne, ami nem lenne fair, hiszen a két országot sem népsürűség és összetétel, sem gazdaság, sem világszemlélet, sem sok millió egyéb más miatt nem lehet egy kalap alá venni. Éppen ezért a legjobb, ha elfogadjuk őket olyannak, amilyenek - mert például ilyen remek zenékkel ajándékoztak meg minket.

A bejegyzés trackback címe:

https://zsemoll.blog.hu/api/trackback/id/tr665294656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása