naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt

2014.02.01. 08:56 | TomAce | Szólj hozzá!

831966_5.jpgEzt a könyvet vagy szeretni fogod vagy a falra mászol tőle. Képzelj el egy regényt, ami olyan, mintha Rejtő Jenő írta volna meg mondjuk Forrest Gump történetét. Mindezt egy svéd főhőssel, aki a regény kezdetekor ünnepli századik születésnapját. Azaz ő saját maga nem is ünnepli, csak az otthon, ahol mindennapjait tengeti. Mielőtt azonban az ünnepség megkezdődne, Allan Karlsson fogja magát, kimászik az ablakon és elindul a buszpályaudvar felé, hogy az első busszal eltűnjön innen, bárhová is vezessen útja. Hogy ebből az egészből hogyan lesz rendőrségi hajtóvadászat, mihez lehet kezdeni 50 millió koronával - no és azt, hogy miként alakította Allan hosszú élete során a világ sorsát, az kiderül ebből a zseniálisan humoros könyvből.

A huszadik század megannyi fontos és sorsfordító eseménye valamint főszereplője feltűnik a történetben, így egy pillanatra sem áll meg a sztori. Szerkezetileg két idősíkon futnak a dolgok, egyrészt a jelen eseményeit ismerhetjük meg, míg a másik szál Allan életének száz évét tárja elénk. A végén természetesen a két szál találkozik, sőt kicsit még tovább is folytatódik - de ez maradjon titok azoknak, akik csak ezután olvassák majd el.

Egy biztos, a könyv ezeken  a téli napok alatt kiválóan alkalmas arra, hogy fityiszt mutasson a melankólikus hangulatnak. Sok hasznos dolgot is megtanulhatunk belőle, mint például a maghasadás féken tartása vagy a tuti módszert a gulágról való szökéshez, de talán a legfontosabb, hogy minek mindenen idegeskedni? A nyugalom a  hosszú élet titka.

A bejegyzés trackback címe:

https://zsemoll.blog.hu/api/trackback/id/tr275792475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása