naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Hero of the day: Alice in chains - Would

2008.09.26. 09:55 | TomAce | 1 komment

Címkék: alice in chains

Mint annyi sok mást, az AIC-t sem magamtól fedeztem fel. Kész szerencse, hogy az embernek ilyan barátai vannak, nem lehetek eléggé hálás nekik! Szóval, a Chains-t is Ville barátom ajánlotta figyelmembe, még valamikor az öskorban, mondván ne itéljek felületes, csak a Facérok (Singles) című filmben látott tapasztalataimra. Kapásból két albumot nyomott a kezembe, a debüt Facelift-et és a hasonlóan klasszikus Dirt korongokat. Minekután a Facelift nem kicsit megtetszett (innen a Man in the box lesz majd később a blogon is!), nem esett nehezemre rámozdulni a Dirtre sem. Az elődjénél jóval ziláltabb, sötétebb és elszállósabb Dirt nem véletlenül nemesedett legendássá az elmúlt években, talán ez az az AIC album, ami a Seattle-i csapat zenei esszenciája, Layne Staley énekes drogok elleni harcának legplasztikusabb megtestesülése. Elég csak a címadó dalra gondolni, ahol -mármár prófétikus előrelátással- a koszos, mocskos anyagról énekel, amely megöli őt.
A Would az egyik legfelkavaróbb dal, amit valaha készítettek. Sokan elintézik egy kézlegyintéssel, hogy tipikus, szenvedős grunge-nóta, holott az AIC jóval több volt egy szimpla grunge csapatnál. Zenéjükben ötvöződött a klasszikus rockzene, a heavy metal és a grunge is, ebből sikerült egy kifejezetten előremutató zenét összehozni.
Sajnos, Layne Staley alulmaradt a drogok elleni küzdelemben, 5 éve egy aranylövés végzett vele. Ha ez a tény nem lenne elég nyomós érv a drogozás ellen, akkor adalékképp még annyit, hogy oszlásnak indult tetemére közel egy héttel a halála után bukkantak rá. Mindenféle ítélkezéstől mentesen álljék itt egy szerintem nagyon is idevágó TCS idézet:
"Mert aki nem vár semmit magától,
Nem menekül meg a magánytól.
Egyedül marad végül,
Irgalom nélkül"
Az Alice in Chains Would-ja ezzel együtt a rocktörténelem egy örök gyöngyszeme, ott a helye a legnagyobbak között! R.I.P. Layne!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zsemoll.blog.hu/api/trackback/id/tr8679593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ville · http://www.derailedmusic.com 2008.09.26. 17:51:52

Mindig orulok, ha valakinek tudtam olyan zenet mutatni, vagy olyan tapasztalot adni, aminek orul es bele tudja elnie magat. :-)

Teny, hogy az AIC zeneje nem volt a legfelemelobb. De ahogy TomAce irja, ennek meg volt az oka. Erdekessegkent megjegyeznem, hogy a Would? c. notat Jerry Cantrell az akkoriban nemreg elhunyt Andrew Wood emlekere irta, aki a Mother Love Bone (tulajdonkeppen a Pearl Jam elodjenek szamito csapat) enekese volt. A Mother Love Bone epp a debutalo album megjelenese elott volt es nagy remenyek fuzodtek ehhez a csapathoz. Andrew Wood egy tuladagolas kovetkezmenye kep eletet vesztette.

Szomoru, hogy ilyen tehetseges emberek a drogok utan futnak es teljesen a rabszolgajuk lesznek. Ahogy a nagybatyjam mondta - a drogosok mind lelki hajlektalanok.

Meg annyit, hogy volt szerncsem az AIC-t eloben latni, az uj enekessel (asszem William DuValle a neve?). Igazi Best of musort nyomtak. Jo volt latni/hallani Michael Inez fantasztikus bogo futamait, Sean Kinney, preciz dobolasast es Jerry Cantrell egyeni gitarjatekat. Amikor William Es Jerry harmoniakat enekeltek es az ember becsukta aszemet, akkor olyan volt, mintha CD-t halgatna az ember. Kivancsi leszek, ha majd csinalnak uj anyagot.

R.I.P. Layne
süti beállítások módosítása