naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Konceptalbum 2. rész

2012.03.09. 12:20 | TomAce | Szólj hozzá!

A múlt hétvégi cikk eredetileg standalone módban fogant meg bennem, de írása/szerkesztése közben rájöttem, hogy sokkal több olyan sztorizós nagylemez létezik, amit szeretek, semmint bele lehetne zsúfolni őket egyetlen blogposztba. Azért ez mégsem weblap, hogy többoldalas cikkeket publikáljak. Meg aztán ki tudja, talán akadt olyan olvasó, akinek újat tudtam mutatni és épp most ismerkedik egyik-másik alkotással. Ha ez így volt, akkor elképzelhető, hogy a mai választékból is akad olyan, ami felkelti valaki érdeklődését.

 

Seventh Wonder - Mercy Falls 

Ez a 2008-as, svéd [mi más?] együttes által készített korong igazából nem egy túl eredeti darab. Habár progresszív rock a műfaj, és ez azért feltételez némi kreativitást, a Seventh Wonder részéről ez leginkább a mesteri hangszeres tudásban és a remek dalszerzésben mutatkozik meg, újító dolog azonban annál kevesebb akad benne. Sőt, azt is megkockáztatom, egy olyan versenyen, ahol a legjobb Dream Theater kópiát keresik, a banda előkelő helyen végezne. Ez persze senkit se riasszon el, a Merc Falls egy marha jó lemez! Ugyanis a srácok egy egészen érdekes történet hoztak össze, amihez olyan szinten passzolnak a dalok, hogy kellő angoltudás mellett, lecsukott szemmel akár mozizni is lehet. Egyszóval, a külcsín és a belbecs egyformán magas színvonalon találkozik.

A történet szívbemarkoló. Autóbalesetét követően egy férfi kómába esik. A kórházi ágyon fekve egy képzeletbeli helyen, Mercy Falls városában bolyong, hosszú időn keresztül. Itt, egy városszéli villában él egy titokzatos nő, aki a saját, valóságbéli tükörképe [mármint a férfié:)], hiszen ugyanúgy bezárva él egy misztikus helyen, akárcsak ő, a kómában álmodva. Ekkor rájön, ha a nőt ki tudja onnan szabadítani, ő is felébredhet az álomból. Már csak azért is, mert a feleségétől megtudjuk, az orvosok szeretnék őt felébreszteni. Az egyetlen módszernek a csontvelő átültetés tűnik, melyhez a donor a férfi fia. Eközben Mercy Falls-ban a várost iszonyatos vihar támadja meg - a külvilágban zajló procedúra ilyetén manifesztációja -, melyet a lakók, egymással összefogva túlélnek; a csontvelő átültetés kudarcba fulladt. Miután minden remény elszállt, a férfit lekapcsolják az őt életben tartó gépekről, ezáltal elszabadítva tudatát Mercy Falls-ból. Ennek következtében emlékezni kezd, miért is történt a baleset, mi hangzott el abban a párbeszédben, mely az ütközést megelőző másdopercekben közte és a felesége közt zajlott...

Az alábbi dal, a lemez egyik legmeghatóbb felvétele, melyben a fiú monológját hallhatjuk, apja felé. Igazi értéke azonban akkor mutatkozik meg, ha végighallgatjuk az albumot, és megértjük a történetet összekapcsoló szálat, mely tulajdonképpen az egész tragédia kiindulópontja.

 

Ayreon - The Human Equation

Az első részben elírtam Arjen Lucassen nemzetiségét, így bocsánatkérés gyanánt jöjjön még egy lemez, ami az ő mesteri munkásságát dícséri. Ez az album, a történetét illetően sok hasonlóságot mutat az imént bemutatott Seventh Wonder lemezzel, de sokkal inkább egy belső vivódást mutat be, mint egy konkrét sztorit. Igaz, megvan az is, de a lényeg leginkább maga a tusakodás, no és persze a csavar a legvégén. Zeneileg tipikus Ayreon, rengeteg Pink Floyd hatás, meg a többi szokásos, amitől mindig azt hiszed, ezt már nem lehet überelni - egészen a következő albumig.

A kiindulópont itt is egy autóbaleset, szintén kóma, de itt nincs álombéli táj, hanem az Én, mely a baleset másnapján rádöbben elszigeteltségére, amivel életre hívja mindazon belső értékeit, melyek azzá formálták, ami: a Félelem, a Józan Ész, a Szenvedély, a Büszkeség és a Szerelem. A lemez 20 tételből áll, ezek húsz napot ölelnek fel, miközben a történet további szereplői, a Feleség és a Jóbarát ott ülnek Én ágyánál és próbálják visszahozni őt a való világba. A dalcímek beszédesek, remekül fejezik ki az adott szám mondandóját. Így bontakozik ki előttünk, szép fokozatosan Én eddigi élete, tele Gyötrelemmel és Dühhel, az állandó magány gondolatával. Megtudjuk, hogy Én gyermekkorától kezdve csak a kudarc érzésével küzdött, az Apa állandóan vesztesnek nevezte, anyja öngyilkos lett. Miután az apja elhagyta a családot, az iskolában is mindig kiközösítették Ént. Mindezek odáig vezettek, hogy később a Jóbarátot is elárulja, valamint egy szerelmi háromszög is kialakul Én, a Feleség és a barát közt. A napok során Énnek meg kell birkóznia érzelmeivel, hogy visszatérhessen az életbe, hogy megbocsásson és neki is megbocsássanak.

Ahogy említettem, miután már azt hittük, hogy a történet [nem árulom el, hogy hogyan] lezárult, jön még egy csavar rajta, amin én személy szerint nagyon meglepődtem. Remélem, ezzel sikerült felkeltenem mindazok érdeklődését, akik még nem ismerik ezt a mesterművet! Akik pedig már régóta  rajongói, azok hallgassák meg újra, biztos már rég volt a lejátszóban:).

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zsemoll.blog.hu/api/trackback/id/tr154299614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása