naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Fasza lemezek 1990-ből: Bathory - Hammerheart

2010.01.20. 19:52 | TomAce | Szólj hozzá!

Címkék: bathory hammerheart

A Hammerheart eredetileg nem szerepelt azon terveim közt, hogy írok róla ebben a sorozatban - egész egyszerűen kifelejtettem a felsorolásból, mikor összeírtam a listát. A most bemutatásra kerülő Bathory című film kapcsán azonban rögtön beugrott a mára már legendássá vált legeslegelső viking-metal album, melyet a tragikusan fiatalon elhunyt Quorthon fémjelezte kult-csapat 1990-ben rögzített.

Pedig a banda klasszikus sátánista black metallal indított, és három korongon keresztül ez így is ment, mígnem a '88-as lemezen már két számban is tisztán énekelt Quorthon - afféle előfutáraként a két évvel később kiadott Hammerheartnak. A Bathory által létrehozott viking-metal stílus később jónéhány skandináv bandát inspirált. - érdekesség, hogy a csapat első albumát is sokan stílusteremtőnek, minden idők legelső black-metal lemezének tartják. A kásás hangzású, epikusan hömpölygő dalokat az ősi viking hiedelemvilág és a norvég mondakör ihlette.

A Bathory sosem koncertezett, videoklipet is mindössze egyet készített tudtommal, méghozzá pont a Hammerhearthoz. A One rode to Asa Bay című dalt a kereszténység skandináviai elterjesztése kapcsán írta Quorthon és egy low-budget ($5000 volt a büdzsé) klippel gondolta bemutatni Amerikának a Bathoryt. Sajnos, a rendező trehány munkát végzett, a klip finoman szólva sem adta vissza az eredeti ötletet, ezzel együtt bemutatták az MTV-n, ahol a minden idők leghosszabb bemutatott klipje címet nyerte el.

 

Azt gondolom, ennél a dalnál azért akadnak jobbak is a lemezen. Az én listámon a nyitó,  mintegy tíz percen át hömpölygő Shores in flames, a pörgősebb Father to son és a himnikus Song to hall up high a kedvencek. Mégis, bár a Hammerheart a maga nemében mérföldkő, én mégis az ezt követő Twilight of the Gods lemezt tartom kedvencemnek, jóllehet sokkal nyugisabb elődjénél.

A '96-os Blood on ice lemez után egy négyrészes viking-saga ötletén dolgozott, sajnos a Nordland-ből mindössze két rész készült el. Egy végzetes szívroham következtében 2004-ben, mindössze 38 évesen adatott meg neki, hogy bekopogtasson a Valhalla kapuin...

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zsemoll.blog.hu/api/trackback/id/tr421688430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása