naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Az 5 legjobb Faith No More - szerintem

2010.01.27. 12:50 | TomAce | 5 komment

Címkék: faith no more

Most látom, hogy igencsak ritkán irogatok mostanság, épp itt az ideje, hogy egy újabb csapat, általam legjobbnak ítélt 3 daláról ejtsek pár szót. A Faith No More-ról sokszor elmondtam már itt is, hogy mostmár 20 éve, hogy ismerem a zenéjüket, még nyolcadikos koromban kaptam meg a The real thing kazettát - ott kezdődött minden...

A fenti bevezetővel csak érzékeltetni szerettem volna, hogy miért ez a lemez fog majd dominálni a felsorolásban. Egész egyszerűen azok közé a lemezek közé tartozik, melyeket talán egy lakatlan szigetre is magammal vinnék.

Elsőként jöjjön tehát a From out of nowhere. A The real thing nyitódala volt már itt a Zsémollon (talán már kétszer is), szóval nem is nagyon ragoznám túl, két dolgot tennék csak hozzá. Az egyik, hogy a videóból két verzió is létezik, melyek több helyen is különböznek egymástól, a későbbi kiadványokon a második változat szerepelt. Íme, az első:

 

A második:

 

Rossz nyelvek szerint a videóval az akkor még javában dúló glam csapatokat akarták ironikusan kifigurázni, utólag azonban azt nyilatkozták, hogy fogalmuk sem volt, mit akartak csinálni a klipben, és ez lett belőle.

De ne is szaladjunk nagyon messzire, mert jön a következő dal a lemezről, az Epic. Ez volt a legnagyobb durranás, gyakorlatilag e dallal váltak ismertté, hiszen az MTV szarrá játszotta a klipet. Felteszem, ennek kapcsán kategorizálta egyik cimborám a bandát anno rap-thrash csapatnak :o). A VH1 mindenesetre minden idők 54. legjobb Hard Rock dalának választotta.

 

Bődületesen erős trióval indít a The real thing, így a harmadik dalom is onnan lesz. A Falling to pieces szintén az egyik legismertebb daluk - éppen ezért egy időben nem is játszották koncerten. Hosszú idő után, egy tavaly év végi bulin került be ismét a setlistbe.

 

Negyediknek jöjjön a csapat utolsó videója, a Stripsearch. A '97-es Album of the year-hez készített klipben Mike Patton Berlin utcáin sétál, majd akciófilmbe illő jelenetben kerül összetűzésbe a rend őreivel. Maga a dal nem igazán metál, erről Billy Gould így nyilatkozott:

Az igazi változást a dal elejére tett loop okozta. Anélkül olyan Queensryche-os volt a dal, úgy is szólt. Utána a hangzás sokkal inkább a Portisheadre vagy valami hasonlóra hajazott. Egyfajta sötét irányba ment el a sound, többé nem rockzeneként szólalt meg ez az egész...

 

Végül jöjjön egy Angel dust-os szám is, az Everything's ruined. A csapat ezzel az 1992-ben kiadott lemezzel lett világsztár. Világszerte több, mint 3 millió példányban kelt el a korong, melyen utoljára hallhattuk (már ahol) Jim Martin gitárjátékát. A dal a kapitalizmust figurázza ki, a Faith No More szarkasztikus módján, sok humorral.  Jó kis nóta!

 

Persze, ezúttal is van plusz egy ráadás! Mi más is lehetne ez, mint a Commodores-feldolgozás, a mindenki által ismert Easy, mely Mystra egyik kedvence is ráadásul ;o)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zsemoll.blog.hu/api/trackback/id/tr781706271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a katona fehérben 2010.01.27. 16:02:45

Be Aggressive
The Gentle Art Of Making Enemies
Just A Man
Epic
Evidence
+1 Ricochet
+még1 Edge Of The World

(Nyilvánvalóan nekem a King For A Day volt az, ami neked a The Real Thing.)

TomAce 2010.01.27. 17:25:55

Könnyen lehet, mert pl. a The real thing-et, vagy a Zombie eaters-t is vérző szívvel hagytam ki a listából.
Köszönöm, hogy megtiszteltél a véleményeddel egyébként, mindig örülök, ha új arcok is olvassák a zsémollt!

a beela · http://napirokk.blog.hu/ 2010.01.28. 21:34:32

+ we care a lot,de a lista ott van ám :-)
süti beállítások módosítása