naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

29 fémkemény Metallica év

2011.01.02. 15:38 | TomAce | Szólj hozzá!

Címkék: metallica

Most komolyan: egy, a világ talán leghíresebb metálbandájával foglalkozó könyvnek, hogy lehet ilyen izzadságszagú címet adni? Ugyanis pontosan ezen a címen jelent meg nemrég (értsd, az utóbbi egy-másfél évben) egy kötet, mely a Metallica történetét hivatott feldolgozni, a kezdetektől a Death magnetic-turnéig bezárólag.

Nem vitatom a könyv létjogosultságát. Különösen itthon nem, ahol mégcsak most kezd beindulni az a piac, mely begofadja az ilyen jellegű kiadványokat. Elég csak a Maximum rockandroll-ra gondolni, az AC/DC históriája nagy siker volt, de hálásan fogadta a közönség a Heroin naplókat vagy az Én, Ozzy-t is. Ezen kiadványt, mármint a Metalicást, egy kis kiadó jelentette meg, ami önmagában még nem baj.  A szerzők személyével sincs probléma, a tartalommal már annál inkább.

Jóllehet én falom a kedvenceimről szóló írásokat, és ezt a könyvet is kivégeztem rövid idő alatt, több olyan dologgal találkoztam az olvasása közben, ami nem tetszett. Rögtön a legfontosabb: egy olyan könyv, ami egy zenekar történetét mutatja be, kutya kötelessége, hogy a tagok nevét helyesen írja le! Jason NEWSTEAD sosem volt a Metallica tagja, ellentétben Jason NEWSTED-del. Ez a fájó pontatlanság sajnos rengeteg helyen előfordul a könyvben.

A másik dolog, ami nem tetszett, az a felületesség volt. Egyrészt a mai világban, ahol az internetről pillanatok alatt megtudható minden, egy ilyen felületes kötet kevés. Minden tiszteletem a szerzőké, de számomra az jött le, hogy a netről összegereblyézett információhalmazt szerkesztették össze, fogalmazták át könyvformátumba. Ez egy blogon, egy honlapon büszkén megállná a helyét, de önálló kiadványként kevés. Még akkor is, ha érdekességképp Tobola Csaba megjegyzéseit fűzik néhány dalhoz vagy lemezhez. Akármennyire is szeretem Csaba dobolását, be kell látni, hogy egyrészt érdektelenek az egy-egy nóta dobtémáit elemző (inkább csak leíró) jegyzetei, másrészt nem író, így a harmadik után már skippeltem ezeket a bekezdéseket.

Mindent összevetve, egy közepes átlagot azért hoz a könyv, a magyar piacon legalábbis, a nemzetközi összevetésben viszont nem állná meg a helyét. Mindazoknak azonban érdekes lehet, akik koruknál fogva csak most ismerkednek a csapattal és még mindezen információk újat mondanak nekik.

Ugyanezen kiadó megjelentetett egy KISS-témájú könyvet is, ami már jobban sikerült, de ez egy másik poszt lesz majd.

A bejegyzés trackback címe:

https://zsemoll.blog.hu/api/trackback/id/tr712554368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása