naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Nézd, ki van itt

2013.11.18. 17:38 | TomAce | 1 komment


Berlin, 2011 nyara. Rongyos férfi tér magához egy külvárosi telken, több évtizedes álom után: a Führer. Csodálkozva veszi tudomásul a sok török vendégmunkást, az elpuhult politikusokat és a szabados életvitelt. Elnyűhetetlen fanatizmusával azonban a legkilátástalanabb helyzetekből is győztesként lép tovább, hogy újraépítse birodalmát a legyőzhetetlen médiabirodalom segíségével. Saját tévéműsorral és youtube-csatornával felvértezve növeli népszerűségét...

Az utóbbi évek talán leghitelesebb társadalmi szatírájával találkozunk, ha kezünkbe vesszük Timur Vermes könyvét. A szerző kiválóan oldotta meg az egyes szám/első személy ábrázolással, hogy ne szócsőként használja Hitler alakját, hanem a náci vezér saját gondolataiként értelmezzük azokat. És nem is tehetnénk másként, hiszen a szerző a lehető legkörültekintőbben alkalmazza a diktátor logikájára és személyiségére épülő gondolatmeneteket, olykor több oldalon keresztül is felépítve mindazt - emlékezzünk csak a hajdani akár több órás beszédekre!

A történetet nem szeretném elspoilerezni, helyette jó szívvel ajánlom mindazoknak a könyvet, akik szeretik humoros köntösbe bújtatva szemlélni, hol és merre tart manapság a világ. Nem egy világmegváltó történet, de figyelmes olvasás mellett gondolatébresztő dolgokkal találkozhatunk, melyeken jó ideig eltöprenghetünk.

A borító pedig simán az utóbbi évek egyik legjobbja!

covers_258406.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://zsemoll.blog.hu/api/trackback/id/tr135639453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HoldViola · http://fiamma.blog.hu/ 2013.11.20. 19:45:39

Hitler. Azt mondják, gonosz ember nincs, csak sérült, akit nem szerettek eléggé. Van egy pszichoblog, amit rendszeresen követek, ott született egyszer egy érdekes cikk Hitlerről, meg a zsidók változásvakságáról. Na és tényleg az van, hogy bántalmazó nincs bántalmazott nélkül, aki valamilyen megmagyarázhatatlan okból kifolyólag hagyja, hogy bántsák és nem védekezik, amikor meg már védekezne, késő, eltapossa a hatalom, aki pedig valamiért akkor érzi az erejét, ha kegyetlenkedik. Minden nap csak egy kicsit rosszabb, mint tegnap volt. A kontraszt akkor lenne erős, ha látná az ember, mi volt sok-sok nappal korábbra, de valamiért azt nem szokta látni, így a vég borítékolható.
Itt érhető el az írás érdeklődés esetén: sorskonyvnelkul.blog.hu/2012/04/20/pszicho-temak_hitler_szuletesnapjan
Van egyébként itt személyiségelemzés Voldemort-ra vonatkozóan is: sorskonyvnelkul.blog.hu/2012/06/28/ellentetes_sorskonyv_224 - érdekes olvasmány szerintem, ajánlom.

A könyv ígéretesnek tűnik, majd besorolom:) Most éppen Harry Hole-mánia van, meglehetős módon rezignáltan, mert persze éppen annak a résznek a végét nem olvastam el vásárlás előtt, amiben a főhőst legvégül megölik, így már túl vagyok a Kísérteten és vele Harry halálán, előtte meg még csak a Vörösbegy volt meg. "Tudatosság", ehhh....:(

Úgy próbálom ezt áthidalni, hogy azt képzelem, Harry nem is halt meg, hanem csak kómába esett és a kórházi ágyán epizódszerűen jönnek elő az emlékei, régmúlt megoldott bűnügyek. Így olvasni a Csótányokat már nem is annyira vágylohasztó :)
süti beállítások módosítása