naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kritikus vs. rajongó

2008.07.25. 08:30 | TomAce | 4 komment

Kritikus I. mn 1. Bíráló hajlamú. ~ elme.| Ilyen személyre jellemző. ~ magatartás. ... II. fn 1. Az irodalom, a művészetek legújabb alkotásainak bírálatával foglalkozó szakember, újságíró. Színházi ~.

Rajong ts ige 1. Elfogultsággal határos szeretetet, bámulatot érez valaki iránt.|Lelkesedik vkiért, vmiért. ~ a zenéért. 2. pejor Elvakultan lelkesedő

 

 

Talán a hétfői Whitesnake koncert kapcsán olvasottak késztettek arra, hogy elgondolkozzam azon, mi a jobb: életkorunk előrehaladtával egyre kritikusabb szemmel nézni mindazt, amiért gyermeki lélekkel rajongtunk vagy megmaradni örök rajongónak?

Vajon egy 16 éves srác, aki legnagyobb kedvencét láthatja élőben, ugyanúgy éli meg ugyanazt a produkciót, mint egy harmincas vagy negyvenes rajongó? És ha egy tinédzser önfeledten tud feloldódni kedvence zenéjében, szemben egy "felnőtt" higgadtabb átélésével, vajon nem ez teljesíti be az előadóművész célját, küldetését? Nem ez a lényege az egésznek?

Netán az, hogy racionális fogyasztóként viselkedjünk és a pénzünkért az általunk előzetesen elvárt "hasznot" zsebelhessük be? Hogy a saját elvárásainkat aképpen támasszuk a zenész elé, hogy meg nem valósulásuk esetén a produkcióban keressük a hibát? Egyáltalán kiben van ilyenkor a hiba? Van-e hiba?

Hiszen nem azért van ez az egész, hogy jól érezzük magunkat? Ez egyes-egyedül rajtunk múlik. Nem a hangosításon, vagy a zenész jó/rossz formáján. Lehet, hogy ezt csak a tizenéves rajongó tudja átélni? Vagy az is, aki legbelül harmincas/negyvenes/stb korára is megőrzött legalább ennyit gyermeki mivoltából? Vagy igaz a mondás, hogy a (rock)szakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene? Viszont, ha a benne/belőle élők is üzletként fogják fel, akkor mi is fogyasztóként viselkedjünk inkább?

Érdekelne, ki mit gondol erről.

A bejegyzés trackback címe:

https://zsemoll.blog.hu/api/trackback/id/tr15584238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ville · http://www.derailedmusic.com 2008.07.25. 18:54:08

Errol akar egy konyvet lehetne irni! De ez egy jo tema! Az teny, hogy mar nem "orjongok" ugy egy koncerten, mint mondjuk 1993-ban, de azt hiszem hogy ez termeszetes.

Ugy erzem, hogy a rajongok a legnagyobb kritikusok is egyben. Ha egy zenekar kiad egy gyenge lemezt, azt a rajongok "elnezik," ill. megbocsatjak a zenekarnak, ha ok aztan legkozelebb valami minosegi produkcioval allnak elo.

A kritikusok sok esetben nem rajongok, csak irnak egy-egy zenekarrol, mert ebbol elnek meg. Sokszor ingyen mennek koncertekre, ingyen kapjak a hanganyagot is.

A rajongo vizont megveszi a sajat penzebol a koncertjegyet, CD-t, DVD-t, stb. Es nekem mindig is az volt az elmeletem, ha valamit ingyen kapunk, azt nem kritizalhatjuk. Ha valamiert fizetunk, akkor viszont jogunk van panaszkodni.

Sajat tapasztalatom - Eloszor 1993-ban lattam az Iron Maiden-t eloben, akkor mindossze 15 eves lehettem. Most par honapja 30 eves fejjel lattam oket 11. ill 12. alkalommal. En is mas vagyok, idosebb, tapasztaltabb, de ugyanakkor Harris, Dickinson, Murray-ek is mas emberek, mas eloadok most 2008-ban, mint 15 evvel ezelott. Igy talan ugyanugy "felnottem" a zenekarral egyutt, vagy legalabbis valami hasonlot erzek

Itt most mar tenlyeg inkabb azon van a hangsuly, hogy odaadom Eddie-eknek a lovet es szinte 'elvarom' hogy szorakoztassanak 2 oran keresztul. Eddig meg nem okoztak csalodast soha, de en is mas fullel hallgatom oket, mint '93-ban.

Sok nota nagyon sok jelentessel bir egy-egy embernek. Ha valaki eveken keresztul hallgatja es csak utana lat egy bandat eloben, nem elkepzelhetetlen, hogy csalodast fog neki okozni az elo eloadas (mert rossz formaban volt a banda, reszeg volt az enekes, nem mukodott rendesen a cucc, tirpakok vettek korul a nezoteren, stb.) Ez sok esetben a 'rajongas' veget is jelentheti, de ezt az ember ugy is felfoghatja, hogy rossz napjuk volt, majd megnezem oket legkozelebb, ha erre jarnak. Szerintem majdnem minden az egyen gondolkodas modjan mulik. :-)

sheriff73 2008.07.25. 21:54:21

Szerintem a koncertre érkező igazi rock rajongó nem kritikus szemmel érkezik meg a bulira. Ha magamat veszem alapul, akkor bennem mindig a látottak alapján alakul ki a vélemény és tini koromban sem tudtam annyira elvakult lenni, hogy az általam kedvelt művész szar (persze ez szubjektum) munkájára azt mondjam, hogy "jó ez gyerekek !!!" Ez így van ma is: ha valami nem tölt el jó érzéssel, akkor az nem tölt el, ennyi...ahogy Glenn Hughes papa Soulfully....DVD-je is kivágta nálam a biztosítékot.

Szerintem az IGAZI ZENERAJONGÓ "ítéletében" nem játszik szerepet a kor. Azt gondolom, a gyermeki mivoltomból pl. én szinte alig vesztettem, aki ismer, az tudja...:)
kapok is érte néha rendesen.
Mégis - minden örömömmel és fanatizmusommal együtt,ami a Whitesnake és DC felé irányul - a Hétfői bulit nem tudtam felhőtlenül élvezni. De ennyi, semmi több. Nem fogok életreszóló következtetéseket levonni, meg ígéreteket tenni, hogy ide sem megyek többet, stb...Ugyan már:pillanatnyi helyzet, benyomás és gól...vagy kapufa.
A Hétfő nálam majdnem az utóbbi, de Reb "fuckin" Beach valahogy bekotorta a labdát !!!

Ui.: A fanatikus, elvakult rajongás kifejezetten taszít már így a Krisztusi kor árnyékában...:)

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2008.08.12. 08:16:10

rajongás esetén ne kritizálj, kritika esetén ne rajongj - így tudnám összefoglalni röviden. szóval ha jól akarod magad érezni, ne hasogass szőrszálakat, valamint ha objektivitásra törekszel, ne nézz el hibák felett.

én igazi geci vagyok kritika közben (na jó, azért van hogy nem), de azért élvezem, ha valamelyik kedvencem koncertjére eljutok. akkor aztán mondhat bárki bármit, én jól akarom magam érezni és ez a legtöbbször sikerül is (pl jelen évben paradiselost, ministry, life of agony - mindhárom koncert zseniális volt) szóval ebben az esetben az a legjobb, ha az ember szépen befogja kritikus énjének száját és csak a zenekarra figyel.

ugyanakkor ha kritikát kell vésned egy koncertről, vagy jellemezned kell, akkor ezeket a személyes érzéseket el kell tudni vonatkoztatni és tényleg csak a történéseket szabad alapul venni. nem könnyű, pláne úgy, hogy itthon még mindig nagyon keveredik a kritikus a rajongóval írott sajtóban (net & papír egyaránt) és ez egyáltalán nem szerencsés. szegény ismerkednivágyó, érdeklődő fiatalok csak kapkodják a fejüket, hogy akkor most mégis milyen volt egy koncert, közben ez sokszor ki sem derül.
szerencsére a youtube és más videómegosztók ezen nagyon sokat javítanak, mert nagyon gyorsan utána lehet járni egy zenekar élő teljesítményének.

persze az az igazi, ha az ember odaáll a színpaddal szemben és átadja magát a koncertnek, ez pótolhatatlan.


Tom, amúgy jó a blog, de ezt úgyis tudod szóval nem is mondom többet.

TomAce 2008.08.12. 10:18:31

Örülök neked, adamskij, szeretném, ha gyakran karcolgatnál hozzám vitriolos vonóddal:o)
süti beállítások módosítása