naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

A rock magyar katonái

2008.10.21. 14:07 | TomAce | 4 komment

Címkék: ossian omen sing sing pokolgep metal lady

Meg nem mondom már, hogy miként sikerült odakeverednem, de tegnap este a videómegosztó-oldalon találtam egy  Pokolgép klipet, ami azon nyomban meg is néztem. Ez mintegy láncreakcióként eredményezte, hogy több, hasonszőrű alkotást is megtekintetttem, innen ezen poszt ötlete: emlékezzünk régiekről, azaz a '80-as évek metál harcosairól kik megjelölt testét acélszív pumpálta vérrel, hogy a Heavy Metal hazai születésénél bábáskodjanak. Klikk után retrobuli indul.

 

 

Pokolgép: A jel

A kezdet. Számomra az első magyar metálnóta, körülbelül ötödikes lehettem, mikor megjelent. Akkortájt a refrént "seggemen a jel"-re költöttük át és nem keveset élcelődtünk Kalapács Józsi mikrofonséróján. Azóta sem tudom, hogy a születése pillanatában már himnusszá nemesedett klasszikus vajon a Priest Breaking the law-ját avagy a Grinder-ét koppintja...

 

 

Ossian: Acélszív

A 'gépből távozó Paksi Endre rögvest összehozta saját csapatát, így két évvel a Totáli s Metál után már dobbant is az Acélszív. Én bakeliten vettem meg, gyönyörű szép piros alapon fémszárnyakkal ossian-logó, kemény volt, na. A zene valamivel rockosabb oldaláról fogta meg a kemény zenét, jellemzően Maróthy Zoli stílusára. Ami Endrét illeti, hangját évekig tartott megszokni, a fizimiskáját -dacára többszöri imageváltásának- azóta sem sikerült... 

 

 

Metal Lady: Indulj

Azért ne felejtsük el, hogy volt ám nekünk is egy fémamazonunk. A manökenkorból kiöregedő Bíró Ica gondolt egy merészet és Metal Lady álnéven, bőrben és szegecsekben hírdette az igét. A kezdet igéretes volt. Filmszerep a Pokolgéppel, együttműködés a fiúkkal a lemezkészítés során, klipek. Aztán kiderült, bármennyire is legendásan alacsony igényszinttel rendelkezett akkortájt a hazai, pvc-dzsekis, szimatszatyros rockertársadalom, az énektanár fokozatot kár volt átugrani... 

 

 

Ómen: A rozsda lesben áll

Egy ország hördült fel döbbenetében, mikor a Pokolgépből kivált a két Józsi, Kalapács és Nagyfi.  Ha emlékeim nem csalnak, pont az 1990-es Metál karácsonyon kiabálta a nagyérdemű, hogy "ács-ács-ács, buzi Kalapács!". Ebből is látszik, mekkora indulatok forrtak a mélyben, mekkora csalódást okoztak híveiknek ezek a marcona fémharcosok. A '80-as és '90-es évek fordulóján a metál színtéren is új szelek kezdtek fújni, így (talán tudat alatt a Metal Lady projektet kompenzálandó) hőseink egy hazai, metál szupergroupban gondolkodtak, melybe a legnagyobb igazolás az akkortájt már külföldi szakmai körökben igen elismert Szekeres Tamás volt. Túlzás lenne azt állítani, hogy alapjaiban rengették meg a magyar fémzenei társadalmat, de az alábbi nóta nekem még most is tetszik. Metál, bírod? 

 

 

Sing Sing: Életfogytig rock and roll

Na igen, a Sing Sing. Egyik legnagyobb kedvenc, már kicsit nagyobb fejjel, de a mai napig jólesik hallgatni. Őszintén belegondolva, nem ők voltak a legeredetibb zenekar, de egyrészt jó helyről szedegették össze a dalokat, másrészt meg olyan jól csinálták, hogy ez senkit sem érdekelt akkor sem, meg most sem. Jó volt hallgatni és ma is az.

A tagok egy része egyébként még szem előtt van. Csaba az egyik kereskedelmi rádió műsorvezetője, Váry Marci (itt még nem ő dobolt) a Kiss Forever Band-del turnézik, Hangya pedig kiadó-szervező iroda lett, emellett még manapság is muzsikál. Csakúgy, mint Cerka, bár ő már csak a hitgyüli bandben húzza a talpalávalót. 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zsemoll.blog.hu/api/trackback/id/tr13724663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sheriff73 2008.10.21. 15:34:26

Paksi nagyon kemény !!!! "...nyersen szólók hozzád, ne sértődj most......mmmmmmmmmmeg ":))))))))))))))))) klasszikus ! Paksi egyben megelőzte a korát öltözködésben is: nézzétek csak a Puma cipőjét...:)))))))))))))

moRtiZ 2008.10.22. 14:20:34

Hogy igy hozzászoljak a dologhoz, évente járkálok Ossian / Pokolgép koncertekre, mert még mindig szeretem őket, és Ossian annyira zseniálisan profin játszik idén, hogy döbbenetes. Először EFOTT-on adtak hatalmas koncertet, majd FEZEN-en büntettek meg teljesen. Bár a Pokolgépet jobban szerettem régen, az Ossian koncertszámaival félelmetesen nagyot üt.

TomAce 2008.10.22. 14:26:02

Ehhez nem tudok hozzászólni, Ossiant a reunion óta, a 'gépet meg vagy 7 éve nem láttam élőben. de valahogy, ebben a nagy zenei dömpingben, nem is érintenek meg az anyagaik. Hogy olcsó szóviccet sütögessek: egy-egy Ossian dal hallatán már nem dobban meg az acélszív bennem. Mindezek ellenére, a régi anyagaikat (Ossian '94-ig, 'gép az Adj új erőt-ig) a mai napig élvezettel hallgatom.

moRtiZ 2008.10.22. 23:28:31

Hat, Ossian 95%-ban a regi zeneit jatsza koncerten, azert is olyan jo :P
süti beállítások módosítása