naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Uncle Tom's cabin

2009.04.28. 15:34 | TomAce | 3 komment

Címkék: warrant uncle toms cabin magyar rock

Szóval, ahogy már említettem, megérdemelne egy külön posztot a magyar rockszíntér is. Volt már párszor bejegyzés róla, de most egy inkább vitaindító jellegű írással készültem.
Sokszor, sok helyen le lett már írva, hogy bizony hazánk rocksztárjai kifejezetten szeretnek idegen tollakkal ékeskedni. No persze, a legtöbb esetben nem kell egy-az egyben plagizálásra gondolni. Inkább csak felkapjuk a fejünket egy ismerős riffre, egy máshol már hallott dallamra, neadjisten refrénre. Nincs is ezzel semmi gond, a hatásait senki sem tagadhatja le, ezek törvényszerűen megmutatkoznak a dalszerzés során, beépülnek a készülő dalokba.MOndahtjuk azt is, jótol lopni nem szégyen. Több okot adhat az aggodalomra, amikor olyan számokkal találkozunk, melyek hangról-hangra megegyeznek más nótákkal. Ennek számomra egyik legmegdöbbentőbb példája egy Mr. Basary koncerten hangzott el, ahol egy új szerzeményükkel színesítették a programot. Fájó pont volt, hogy a dal zenei alapja a második Takara lemez nyitónótája, a When darkness falls volt, erre sikerült egy kínrímekből összefércelt szövegpongyolát szabni, és tatám: kész volt a dal. Oké, egy alapvetően saját társaságnak, baráti körnek zenélő hobbicsapat talán meg is engedheti magának, hogy egy, csak a legfanatikusabb rockrajongók által istenített csapattól lopjon. De mit mondhatunk arról a csapatról, aki egykor, mint a hazai rockszakma egyik vezető csapata vette le egy az egyben egy, akkoriban az amerikai mainstreamhez tartozó zenekar dalát? Ennek kapcsán egyébként nemrég maga a banda akkori tagja is megszólalt egy rockportálon, miután megcímezték neki a kérdést, és nem tagadta a dolgot. Mentségükre legyen mondva, semmi szándékosság nem volt a dologban, de kétségtelen, hogy a hazai rockrajongók, akkoriban még elég széles köre, újabb szöget vert a magyar rockzene koporsójába.
a legnagyobb probléma azonban mégsem ez. Órákat lehetne vitatkozni azon, hogy mi vezetett oda, hogy legmenőbb csapataink is arcnélküliek egy nemzetközi összehasonlításban. Ez alól valóban csak egy szűk réteg kivétel, őket azonban az undergroundban kell keresni. De ha már szóbakerült az arcnélküliség, vajon az, hogy a magyar rockcsapatok zöme az eredetiség legkisebb szikrája nélkül gyártja le semmitmondó dalait, miből ered? Miért van az, hogy egyébként profi zenészek, képtelenek markáns önálló produkcióra? Talán a közeg határozza meg, amiben felnőttek?
Hogy a csudába lehet az, hogy bármerre is nézünk a világban, most példának okáért legyen ez a hely Svájc [ha már ott van most a hokivb:o)], találunk olyan, nemzetközileg is elismert együttest, akik szintén nem arról nevezetesek, hogy feltalálták a spanyolviaszt. Minden egyes Gotthard dal minden egyes részéről meg lehet mondani, hogy honnan ismerős, melyik banda védjegye az adott riff- és dallamvilág. De a végére mégis összeáll egy Gotthard stílus, amit semmivel sem lehet összekeverni. Na, ezt hogy csinálják?
 

A bejegyzés trackback címe:

https://zsemoll.blog.hu/api/trackback/id/tr781091626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a beela · http://napirokk.blog.hu/ 2009.04.28. 20:31:01

mivel zenekart konkrétan nem irtál( jelzem helyesen),és hát nem is egyedi eset,bel és külföldön is lehet szép számmal pedálozni.Nálunk azt használták ki,hogy nem lehetett tömegesen hozzájutni az áhitott lemezekhez.Az eltromos kroki mindenk számára ismert,a bakeliteket velük lehetett meghozatni,a "tuti eredti RAKS" kazikkal egyetemben,Nekem pl az első anthrax kazimnak hiányzott a vége:-)
A csunya az egészben hogy sajátként tolták elénk a müveket,és mi bezabáltuk ,mert jól nyomták,még akkor is ha tudtuk ki nyomta az eredetit.Visszatekintve sem tudom rossz szájizzel meghallgatni,csak nem kell a pofimkámba nyomni hogy ezt v azt ők irták.Nekem is sok kedvencem van a magyarok között akik pofátlanul nyultak,de most már nem nagyon érdekel.Más is csinál hamburgert,de az erdetinél nincs jobb:-) fukju MCDONALD:-)
JA,az is igaz hogy ha egy banda nyúl mé nem lesz tribute banda?De ez már egy másik téma,és gondolom lesz a blogban erről még irás.

down boy

a beela · http://napirokk.blog.hu/ 2009.04.28. 20:34:07

"VISSZA A HAJAS BABA KOLLEKCIÓKAT"!!!!

Mystra · http://cafemystra.blogspot.com/ 2009.04.29. 09:29:21

Igen, ez egy nagyon jó kis vitatéma!
Miért nincs arcuk a magyar zenekaroknak nemzetközi viszonylatban? Szerintem jelentős részben a megfelelő marketing hiánya miatt. Ez tudom, hogy sokak számára nem elfogadható érv, tekintve, hogy a rockzenéhez mindig valami idealista megközelítés is társult (szívből jövő zene és mondanivaló, lázadás stb stb). Mégis azt gondolom, hogy a művészeti oldalán felül ezt is egyfajta piacként lehet értelmezni, aminek az igényeihez hozzá lehet igazítani a "terméket", olyan jegyeket beépítve akár az absztrakt termékbe (zene, szöveg), akár a kiegészült termékbe (image), amely megkülönböztethetné az adott zenekart az összes többitől. Ehhez tudatosság és pénz is szükséges, amiből anno azért volt némi deficit a magyar rockiparban.
Totti, emlékszel talán, hogy mennyit vitatkoztunk ezen amikor még Te is aktívan zenéltél, és talán most már Te is belátod, hogy van ebben a nézőpontban némi igazság. :o)
Persze ezzel nem azt akarom mondani, hogy a kakszit szépen csomagolva mindig el lehet adni jó nagy profittal, bár talán ez sem kizárt. Egy Bon Jovi, egy Metallica nem lenne ott, ahol van, ha nem lenne meg a tehetség, tudás és alázat, amivel a zenét megalkotják. De... Hány és hány zenekar tűnt el a süllyesztőben annak ellenére, hogy óriási értéket alkottak...
Ami a nyúlásokat illeti, tökéletesen egyetértek Béla hozzászólásával - nem volt más, ennek is örültünk, hogy van, és a mai napig nagyon jó érzés visszagondolni azokra az időkre.
Bár az említett Bazary példa valóban a "már nekem kellemetlen" kategóriába esik... :o)
süti beállítások módosítása