naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Fasza lemezek 1990-ből: Damn Yankees - Damn Yankees

2010.04.13. 21:28 | TomAce | 2 komment

Címkék: damn yankees

Többször említettem itt a zsémollon egy amerikai csapat nevét, kik bár csak két lemezt készítettek, de azok mind a mai napig a rockzene alapvetései közé tartoznak. Így utólag visszanézve, nem volt nehéz dolguk, hiszen afféle dream-teamként, az Egyesült Államok legnépszerűbb bandáiból (Tommy Shaw a Styx-ből, Jack Blades a Nightranger-ből) verbuválódva, kiegészülve a gitárzseni Ted Nugent-tel és a dobos Michael Cartellone-vel lehetetlen volt hibázni. A szerényen csak Damn Yankees címet viselő bemutatkozó lemezről lesz most szó.

 

A lemezhez készült 5 kislemez közül a Come again vezette fel az albumot. Ez a ballada-szerűen kezdődő, majd később egy vérbeli rockhimnusszá alakuló nóta a mai napig a Damn Yankees egyik védjegye, magában hordozza mindazokat a jegyeket, melyek a csapat stílusának sarokkövei. Nugent blues alapú pengetése, Blades és Shaw markáns, védjegyszerű ikervokáljai - ezekből rögtön felismeri a Damn Yankeest, ki csak egyszer is hallotta őket. A Come again hatalmas rádiósláger lett Amerikában.

 

A lemezt nyitó Coming of age egyébként szintén kislemez volt, de jellegét tekintve inkább egy bemutatkozó dal, mintsem egy potenciális megasláger. Bár az US Top 40-en csak 60., a Mainstream Rock Chartson az első helyet foglalja el.

 

Ezzel együtt szintúgy jellegzetes DY nóta, akárcsak a már említett Come again. Az ezt követő Bad reputation és a Runaway már fokozzák a hangulatot, remekül készítik elő terepet a gigaslágernek, a csapat talán legismertebb dalának.

Billboard 3. hely, Mainstream Rock Chart 2. hely, US Top 40 3. hely - csupán néhány eredmény, mit a High enough elért. Azt gondolom, az elmúlt jónéhány évben nem igazán volt ilyenre példa egy rockzenekar esetében sem.

 

A Come again-ről ugye volt már szó, de ne feledkezzünk meg az ezt megelőző Damn Yankees címet viselő számról sem, mely egyfajta ars poeticája a csapatnak. Következik a Mystified laza bluesa, majd az egyik személyes kedvencem a korongról, a Rock City. Ki-ki döntse el, hogy a kezdőtéma Billy Idol Rebel yell-ére vagy a WASP Wild child-jára hajaz, én nem tudok dönteni, de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a szám egy igazi rockhimnusz. A bulizós dal után egy lazább, csajozós szöveges téma jön, a Tell me how you want it (az a refrén!). A lemezt az őrületes Piledriver zárja, itt aztán elengedik magukat a srácok. Igazi, feelinges-virgázós, de mégis laza blues-rock örömzenélés, stílszerű zárása a lemeznek.

A Damn Yankees kétszeres platina lemez lett, a Billboardon a 20. helyig kúszott. Két évvel később megjelent a folytatás, a Don't tread, mely szintén magas színvonalon elkészített anyag volt, jónéhány kiemelkedő dallal - de már széles ismertséget hozó balladamegasláger nélkül. Talán ennek is köszönhető, hogy azóta sem jelent meg új Damn Yankees lemez - bár egyes pletykák szerint elkészült anno egy harmadik album, ami azóta is egy fiókban porosodik...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zsemoll.blog.hu/api/trackback/id/tr531919066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a beela · http://napirokk.blog.hu/ 2010.04.15. 20:19:42

csak érzékeltetés képen a koromra nézve :( eme lemez nekem bakeliton van meg :) és a dallamok mellet ami zseniális az a vokálok. ismét bebizonyosodott hogy Kristóf fiad felmenői zenei ízlése majdnem hibátlan :)))

TomAce 2010.04.16. 08:47:54

Csak majdnem? Erről majd holnap elbeszélgetünk :o)
süti beállítások módosítása